Verhagen slachtoffer van Googlebom

Wie in de zoekmachine Google het woord 'landverrader' intikt, komt uit bij de webpagina van Minister van Buitenlandse zaken Maxime Verhagen. Het lijkt erop dat Verhagen slachtoffer is geworden van een zogenaamde Googlebom, een manier om een zoekwoord te koppelen aan een ongerelateerde website.

Het fenomeen werd algemeen bekend toen het een groepje internetters lukte de woorden 'miserable failure' naar de officiële site van George W. Bush te linken. Een antwoord bleef niet uit: een groot aantal rechtse Amerikanen bouwde onder dezelfde woorden een link in naar de homepage van Michael Moore, die op een tweede positie in de zoekresultaten kwam te staan. De links werden zo vaak gemaakt dat thans alleen het woord 'miserable' of 'failure' al genoeg is om beide sites bovenaan de resultatenlijst te krijgen.

Een andere bekende googlebom is 'Weapons of Mass Destruction'. Deze zoekactie leidde tot een paar jaar geleden nog naar een site die op het eerste gezicht een doodnormale 404-foutmelding lijkt te geven, maar bij nader inzien toch iets anders blijkt te suggereren.

Eerder leidde 'raar kapsel' naar de pagina van Jan Peter Balkenende en 'gladjakker' kwam uit op de homepage van Camiel Eurlings. Het woord 'vreemdelingenhaat' leidde naar de website van Rita Verdonk.

Verhagen
Verhagen een landverrader?