PVV-fractie unaniem achter akkoord

De PVV-fractie heeft woensdagmiddag unaniem ingestemd met het gedoogakkoord. Daarin staan de afspraken tussen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders gezegd na een vergadering van zo'n 3,5 uur met de overige PVV-Kamerleden.

"We zijn er klaar voor en we hebben er zin in", zei Wilders. De vergadering met zijn fractie heeft 'nog wel wat puntjes' opgeleverd die zouden moeten veranderen. Daarover gaat Wilders donderdag praten met VVD-leider Mark Rutte, CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en informateur Ivo Opstelten (VVD).

Wilders zei verder dat er met het nieuwe kabinet 'echt iets gaat veranderen' in Nederland. "Er zal een nieuwe wind gaan waaien. De PVV blaast een forse toon mee."

Wilders wilde nog niet zeggen wat er allemaal gaat veranderen. De drie partijen zijn van plan het regeerakkoord en het gedoogakkoord donderdag aan de pers te presenteren.

Wel is duidelijk dat de PVV zich committeert aan de bezuinigingen van ongeveer achttien miljard euro die VVD en CDA willen doorvoeren. In ruil zijn er wensen van de PVV ingewilligd op het gebied van asielbeleid, integratie, veiligheid en ouderenzorg.

Volgens Wilders zitten er voor de PVV meer positieve dan negatieve punten in het akkoord met VVD en CDA. "Maar negatieve zijn er inderdaad ook."

De fracties van VVD en CDA zijn woensdagmiddag ook bijeengekomen om de akkoorden te bespreken. De PVV was als eerste klaar. De vergadering van het CDA zal naar verwachting het langst duren, omdat de samenwerking met de PVV daar het meest controversieel is.

Het CDA houdt zaterdag ook nog een partijcongres, waar de leden zich kunnen uitspreken over de akkoorden.