Reddingsoperatie Chili verloopt voorspoedig

De families van 33 Chileense mijnwerkers die zevenhonderd meter onder de grond vastzitten zijn opgetogen nu sneller dan verwacht succes wordt geboekt met het boren van tunnels waardoor de mannen naar buiten moeten. Het doet de hoop toenemen dat de mannen eerder dan gepland kunnen worden gered.

Familieleden lachten, omhelsden elkaar en riepen 'Viva Chili!' toen de autoriteiten bekendmaakten dat een van de boren twee keer zo veel voortgang boekt als verwacht. "We zijn blij dat we deze diepte al bereikt hebben. Dit was wat we nodig hadden", zei Alberto Segovia tegen het persbureau AP. Zijn broer Dario zit al 54 dagen vast in de kopermijn.

Regeringsfunctionarissen zeiden dat de voorbereidingen voor de reddingsoperatie op 12 oktober gereed zijn en dat de mijnwerkers wellicht een maand eerder dan gepland naar boven kunnen worden gehaald. Het hoofd van de reddingsoperatie, Andre Sougarret, waarschuwt echter dat er zich nog steeds onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen. "Ik blijf het zeggen, we hebben problemen gehad waardoor we de machines soms wel vier dagen lang stil hebben moeten leggen", zegt Sougarret. "We kennen de geologie niet helemaal en we komen vlak langs open ruimtes in de mijn, dus ik kan niets bevestigen totdat we er zeer zeker van zijn dat deze reddingsoperatie sneller verloopt dan verwacht. We hebben nog steeds twijfels, dus we hebben het liever over begin november."

Boven de grond zet de regering alle zeilen bij om op tijd een veldhospitaal gereed te hebben, evenals een enorm podium voor de media vanwaar ze de reddingsoperatie kunnen volgen.


Familieleden zijn opgetogen over het verloop van de reddingsoperatie (Foto: Novum)