Amper ruilseks onder Amsterdamse jongeren

Seks in ruil voor een beloning komt bij jongeren nauwelijks voor. Dat concludeert de GGD Amsterdam in een onderzoek dat samen met de Rutgers Nisso Groep is gedaan.

Van de Amsterdamse jongeren tussen de 14 en 24 jaar zou een tot twee procent aan ruilseks doen. Gevallen van zogenoemde 'breezerseks' zijn de onderzoekers niet tegengekomen. Eerder bestond het idee dat jongeren ook aan 'breezerseks' zouden doen; zij zouden het volstrekt normaal vinden om seks te hebben om een avondje uit te bekostigen.

Wel hebben jongeren seks in ruil voor flinke geldbedragen of dure spullen. Sommige jongeren gaat het meer om de spanning, voor hen is de beloning volgens de onderzoekers meer een bijkomend voordeel. Ook komt het voor dat de jongeren financieel van iemand afhankelijk zijn of zelf geen onderdak hebben.

In sommige gevallen worden de jongeren misbruikt. De dader geeft ze vervolgens een beloning om zijn misdrijf te rechtvaardigen. Verder zijn sommige jongeren prostituee, seks is hun belangrijkste of enige bron van inkomsten.

Ruilseks zou bij jongeren van alle opleidingsniveaus en van alle afkomst voorkomen. Wel spelen vaak meer problemen mee. Zo hebben de jongeren problemen met zichzelf of binnen het gezin. Na de ruilseks voelen de jongeren zich er volgens de onderzoekers vaak slecht over.

Daarom zou er bij de seksuele voorlichting aandacht aan moeten worden besteed. Hulpverleners zouden actiever moeten proberen uit te zoeken of een jongere aan ruilseks doet. Vaak biechten ze het niet uit zichzelf op omdat het een moeilijk bespreekbaar onderwerp is.