Algemene staking Spanje tegen bezuinigingen

Woensdag is in Spanje de eerste algemene staking sinds 2002 begonnen uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen die de regering heeft genomen om het enorme begrotingstekort te beteugelen en de recessie te boven te komen.

Stakers probeerden vrachtwagens tegen te houden die producten bij groothandels in Madrid, Barcelona en andere grote steden probeerden af te leveren en er vonden op verschillende plaatsen schermutselingen met de politie plaats. Volgens de Spaanse radio raakten elf mensen gewond.

"We zijn hier om de reden van deze staking aan onze collega's uit te leggen en om er bij hen op aan te dringen ook deel te nemen en niet te gaan werken", zegt een van de stakers, Mercedes Ramirez.

In Madrid -waar de staking om middernacht begon- probeerden stakers in rode shirts en voorzien van vlaggen bareigenaren ervan te overtuigen hun etablissementen te sluiten. Nachtbrakers werden naar huis gestuurd.

Op Barajas, het vliegveld van Madrid, waren vrijwel geen demonstranten aanwezig, hoewel de vakbonden hadden aangekondigd het aantal binnen- en buitenlandse vluchten zo veel mogelijk te willen beperken. De Spaanse luchtvaartautoriteiten verwachten echter dat zeventig procent van de luchtverkeersleiders woensdag gewoon aan de slag gaat. Vuilnismannen gaven wel gehoor aan de oproep tot staken, waardoor overal in de hoofdstad afval op straat lag.

Het is de eerste grote staking sinds 2002 en toont duidelijk de scheuren in de voorheen zo nauwe band tussen de Spaanse vakbonden en de socialistische regering. Die regering levert met moeite strijd tegen een werkloosheid van twintig procent en een enorm begrotingstekort. Op de internationale markten zijn er bovendien zorgen dat Spanje hetzelfde lot te wachten staat als Griekenland.

De bezuinigingsmaatregelen omvatten onder meer salariskorting voor ambtenaren, bevriezing van de meeste pensioenen en arbeidsmarkthervormingen die het voor bedrijven gemakkelijker en goedkoper maken om werknemers te ontslaan.