Wilders: historisch akkoord

Het akkoord dat VVD, CDA en PVV hebben bereikt over een rechts minderheidskabinet is 'historisch'. Dat zei PVV-leider Geert Wilders dinsdagavond in een eerste reactie. "Dit is een mooie dag voor Nederland."

Hoewel Wilders' partij niet deelneemt aan het kabinet, heeft de PVV als gedogende partij toch aanzienlijke macht. Wilders haalde in herinnering dat hij nog maar een paar jaar geleden als eenmansfractie in de Kamer zat, met een werkplek ergens drie hoog achter in het parlementsgebouw.

En nu krijgt de PVV heel veel invloed als gedogende partij. "Geen Job Cohen of Femke Halsema aan de macht, dat is goed voor de PVV, goed voor mijn kiezers en goed voor Nederland." In het gedoogakkoord dat Wilders heeft gesloten met CDA en VVD staan volgens hem 'dingen in die Nederland nog niet eerder heeft meegemaakt'.

Het onderhandelingsresultaat wordt woensdag voorgelegd aan de fracties van PVV, VVD en CDA. Wilders verwacht dat ook de CDA fractie uiteindelijk zal instemmen met het resultaat, ondanks de bezwaren van de twee dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. "Als Verhagen er vertrouwen in heeft, dan heb ik dat ook."

CDA-fractieleider Maxime Verhagen zei het akkoord vol vertrouwen voor te leggen aan zijn fractie en daarna aan het partijcongres, dat ook moet instemmen met het onderhandelingsresultaat.


(Foto: Novum)