'Niets mis met bonnenquotum'

Er is niets mis mee als politieagenten een minimumaantal bonnen per jaar moeten uitschrijven. Dat heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

"Je mag van elke agent verwachten dat hij een bijdrage levert", zei Hirsch Ballin. Als een agent veel minder bekeuringen uitdeelt dan zijn directe collega's, moet deze agent volgens de minister uitleggen waarom dat zo is. Het kan erop duiden dat een agent niet goed functioneert.

Hirsch Ballin moest opheldering geven over het nieuws dat Rotterdamse agenten op hun salaris worden gekort als ze niet minstens 120 bonnen per jaar uitschrijven. Dat is niet de bedoeling, zei Hirsch Ballin. Alleen het uitschrijven van onvoldoende bonnen is niet genoeg reden om een agent aan te pakken. Hij gaat de politiekorpsen daarop wijzen.

Hirsch Ballin noemde een aantal van 120 bekeuringen per jaar 'bescheiden'. "Ik wil het beeld wegnemen dat agenten in Nederland worden opgejaagd met enorme aantallen uit te schrijven bekeuringen."


Hirsch Ballin: agent moet bekeuringen schrijven (Foto: Novum)