Colombia vraagt vingerafdrukken Nijmeijer

Colombia heeft de Nederlandse autoriteiten vrijdag gevraagd om de vingerafdrukken en gebitsgegevens van Tanja Nijmeijer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag een bericht daarover in de Twentsche Courant Tubantia bevestigd.

De Colombiaanse overheid heeft contact gezocht met Nederland, omdat een van de FARC-strijders die is omgekomen bij het bombardement van een kamp van de guerrillabeweging nog niet is geïdentificeerd. Nijmeijer strijdt aan de zijde van de rebellenbeweging FARC. Zij is mogelijk om het leven gekomen bij een militaire actie van het Colombiaanse leger.

De meeste lichamen van de omgekomen FARC-strijders zijn geïdentificeerd. Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat Nijmeijer daarbij is, aldus de zegsman. Over de vraag of de Nederlandse tijdens de legeractie aanwezig was op de locatie, doen volgens hem veel tegenstrijdige berichten de ronde. Het ministerie kan hier maandag nog steeds geen uitsluitsel over geven.

Bij het offensief tegen de FARC werden de militaire leider van de guerrillastrijders, Mono Jojoy, en circa twintig andere rebellen gedood. Het Colombiaanse weekblad Semana en de journalist Juan Manuel Ruiz, die in het gebied is en als eerste de dood van Mono Jojoy meldde, berichtten dat Nijmeijer bij de commandant was toen het kampement werd aangevallen. Het is onzeker of zij wist te ontsnappen, aldus Ruiz.

Nijmeijer vecht mee met de FARC. Dat werd bekend toen in de nazomer van 2007 haar dagboek werd gevonden na een bombardement van het Colombiaanse leger op het kampement waar ze was.

Colombia vraagt vingerafdrukken Nijmeijer
Colombia vraagt vingerafdrukken Nijmeijer (Foto: ANP)