[F1] Uitslag Grand Prix van Singapore

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef met zijn Ferrari in de nachtrace Red Bull-rijder Sebastian Vettel voor. De derde plaats was voor Mark Webber die hiermee zijn leiding in het kampioenschap verstevigde, omdat nummer twee Lewis Hamilton uitviel.

Fernando Alonso begon op het Marina Bay Circuit van poleposition. De Spanjaard bleef in de kwalificatie Sebastian Vettel en Lewis Hamilton voor. Jenson Button startte als vierde, voor kampioenschapsleider Mark Webber. Ferrari-coureur Felipe Massa vertrok van de 24e plaats, terwijl Jaime Alguersuari vanwege een waterlekkage de wedstrijd vanuit de pitstraat aan moest vangen.

De beste start was voor Alonso die Vettel, Hamilton, Button en Webber voorbleef. Massa pakte in het achterveld meteen al enkele plaatsen. Voor Sauber-rijder Nick Heidfeld verliep de eerste ronde dramatisch, want de Duitser liep een lekke band op en moest langzaam terug naar de pits. Massa ging ondanks de goede start meteen naar binnen voor nieuwe banden, zodat hij de hele race door kon rijden. Bij Sauber verliep de pitstop niet goed, waardoor Heidfeld nog meer tijd verloor.

De eerste opgever was Force India-rijder Vitantonio Liuzzi die problemen met de vering had en zijn bolide aan de kant van de baan parkeerde. Omdat de Italiaan bij bocht tien stond, kwam de safety car naar buiten. Vele rijders, waaronder Mark Webber en het hele middenveld grepen de gelegenheid aan om de pits te bezoeken. Massa profiteerde door op te klimmen naar de vijftiende plaats achter Sutil, terwijl Webber elfde lag, net achter Virgin-rijder Timo Glock.

Uit de eerste herhaling van de beelden bleek dat Heidfeld en Liuzzi in de eerste ronde enkele malen contact hadden, waardoor de Force India-rijder op moest geven en de Sauber-coureur veel tijd verloor.

Na het zwaaien van de groene vlag wist Webber al snel Glock en Kamui Kobayashi in te halen, waardoor de Australiër alweer negende lag. Jarno Trulli viel terug naar de laatste plaats door een lekke linkerachterband. Vitaly Petrov en Nico Hülkenberg maakten in de strijd om plaats twaalf contact, waardoor Adrian Sutil de twaalfde positie pakte, voor Hülkenberg en Massa.

Webber wist in de elfde ronde Michael Schumacher in te halen voor plaats acht, omdat de Mercedes-coureur een foutje maakte, waardoor de Australiër jacht kon gaan maken op Rubens Barrichello. Ondertussen reed Glock nog steeds op plaats elf. Alonso zette vooraan de snelste rondetijden neer, terwijl Vettel om de remmen van zijn Red Bull moest denken.

Sutil wist na vijftien ronden eindelijk Glock te passeren, waardoor de Force India-rijder opschoof naar plaats elf, terwijl Hülkenberg en Massa, Petrov en beide Toro Rosso's hetzelfde deden. De gok van Red Bull om Webber vroeg te laten stoppen leek halverwege de race volledig mislukt te zijn, omdat de Australiër klem zat achter Barrichello en per ronde enkele seconden verloor de rijders die voor hem reden.

Halverwege de race had Alonso een voorsprong van drie seconden op Vettel en ruim twintig seconden op Hamilton die net als teamgenoot Button leek te worstelen met de banden. Hierdoor wist Webber ondanks dat hij op plaats acht achter Barrichello zat toch tijd te winnen op de McLarens. Voor Trulli was de race na 29 ronden voorbij.

De eerste van de toppers die binnenkwam was Hamilton van plaats drie, maar de Brit kwam achter Webber als achtste terug op de baan. Een ronde later kwamen Alonso en Vettel, waarbij Alonso iets sneller weg was dan Vettel en zo de leiding eenvoudig behield. Ook Button kwam binnen waardoor hij als achtste net voor de deur van Schumacher terug op het asfalt kwam.

Terwijl Vettel de druk op de leider opvoerde kwamen ook de andere rijders binnen. Rosberg viel terug naar plaats acht, terwijl teamgenoot Schumacher een aanvaring had met Kobayashi en de muur raakte. De Duitser viel ver terug en kwam slechts als zestiende terug op het asfalt. Christian Klien moest in de pits met problemen opgeven, waardoor binnen twee ronden beide HRT's uit de strijd waren.

In de 32e ronde knalde Kobayashi in de muur waarna Senna niet oplette en de bolide van de Japanner raakte. Voor beiden was de race voorbij, terwijl de andere rijders hen net wisten te ontwijken. De safety car kwam naar buiten, omdat de auto's op een gevaarlijke plaats stonden. Hierdoor schoof het hele veld ineen.

Alonso leidde, voor Vettel, Webber, Hamilton en Button, terwijl de andere voorlopige punten voor Rosberg, Kubica, Barrichello, Sutil en Hülkenberg waren. Doordat de safety car voor de tweede maal in de baan was, leek de race niet de volledige 61 ronden te gaan duren, maar de maximale twee uren.

Alonso kende geen goede herstart, maar wist de eerste plaats voor Vettel te houden. Achter dit duo reden de Virgins van Di Grassi en Glock, waar Hamilton van leek te profiteren door zijn bolide naast die van Webber te zetten. De Australiër raakte de McLaren, waardoor Hamilton voor de tweede maal op rij uitviel. De stewards wilden het incident nog tijdens de race onderzoeken. Ook Schumacher kende problemen en reed met een deel afgebroken voorvleugel rond. Dit gebeurde na twee botsingen met Nick Heidfeld die hierdoor uitviel.

Vettel voerde met twintig ronden te gaan de druk op Alonso op door de snelste rondes van de race te rijden. Webber kon bij dit duo niet aanhaken en moest zorgen dat hij Button voorbleef. Opvallend was dat de als zesde rijdende Kubica nog een keer naar binnen moest voor nieuwe banden. De Pool viel hierdoor terug naar de dertiende plaats, nog achter Alguersuari. Hierdoor moest de Renault-rijder aansluiten bij het gevecht voor plaats zeven, de positie die Sutil bekleedde.

Kubica haalde al snel Alguersuari in en na lang aandringen ook Buemi, waardoor hij op plaats elf achter Petrov terechtkwam. De Rus maakte snel plaats voor zijn teamgenoot, waardoor Kubica nu jacht kon maken op Massa. Hülkenberg voerde met negen ronden te gaan de druk op Sutil op. Kubica had echter andere plannen en haalde al snel Massa, Hülkenberg en Sutil in, waardoor hij weer zevende lag.

Vooraan zorgden achterblijvers ervoor dat Vettel dichterbij Alonso kon komen en met nog vier ronden te gaan de druk bij de Spanjaard vol opvoerde. De Ferrari trok echter weer een klein gaatje, waardoor hij nog niets hoefde te vrezen. Met nog twee ronden te gaan moest Kovalainen met een brandende Lotus op het rechte stuk opgeven. De coureur stond zelf zijn hevig brandende bolide te blussen.

In de laatste ronde zat Vettel op de achtervleugel van Alonso en probeerde de Spanjaard aan te vallen, terwijl voor het duo verkeer reed. Alonso wist nipt te winnen, voor Vettel en Webber. De overige punten waren voor Webber, Button, Rosberg, Barrichello, Kubica, Sutil, Hülkenberg en Massa.

Uitslag Race

Pos. Coureur Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari Winnaar
2 Sebastian Vettel RBR-Renault + 0.293
3 Mark Webber RBR-Renault + 29.141
4 Jenson Button McLaren-Mercedes + 30.384
5 Nico Rosberg Mercedes GP + 49.394
6 Rubens Barrichello Williams-Cosworth + 56.101
7 Robert Kubica Renault + 1:26.559
8 Adrian Sutil Force India-Mercedes + 1:52.416
9 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth + 1:52.791
10 Felipe Massa Ferrari + 1:53.297
11 Vitaly Petrov Renault + 1 Ronde
12 Jaime Alguersuari STR-Ferrari + 1 Ronde
13 Michael Schumacher Mercedes GP + 1 Ronde
14 Sebastien Buemi STR-Ferrari + 1 Ronde
15 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth + 2 Ronden
16 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth + 3 Ronden
DNF Timo Glock Virgin-Cosworth + 12 Ronden
DNF Nick Heidfeld BMW Sauber-Ferrari + 25 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren-Mercedes + 26 Ronden
DNF Christian Klien HRT-Cosworth + 30 Ronden
DNF Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari + 31 Ronden
DNF Bruno Senna HRT-Cosworth + 32 Ronden
DNF Jarno Trulli Lotus-Cosworth + 34 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes + 60 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Coureur Team Punten
1 Mark Webber RBR-Renault 202
2 Fernando Alonso Ferrari 191
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 182
4 Sebastian Vettel RBR-Renault 181
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 177
6 Felipe Massa Ferrari 125
7 Nico Rosberg Mercedes GP 122
8 Robert Kubica Renault 114
9 Adrian Sutil Force India-Mercedes 49
10 Michael Schumacher Mercedes GP 46
11 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 39
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 21
13 Vitaly Petrov Renault 19
14 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 18
15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 13
16 Sebastien Buemi STR-Ferrari 7
17 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 6
18 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 3
19 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 0
20 Karun Chandhok HRT-Cosworth 0
21 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 0
22 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 0
23 Bruno Senna HRT-Cosworth 0
24 Timo Glock Virgin-Cosworth 0
25 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 0
26 Nick Heidfeld BMW Sauber-Ferrari 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 RBR-Renault 383
2 McLaren-Mercedes 359
3 Ferrari 316
4 Mercedes GP 168
5 Renault 133
6 Force India-Mercedes 62
7 Williams-Cosworth 57
8 BMW Sauber-Ferrari 27
9 STR-Ferrari 10
10 Lotus-Cosworth 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0