Dode en gewonden na ontploffing België

Een persoon is om het leven gekomen door een zware ontploffing in een woning in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek. Het huis en twee aanpalende woningen stortten in door de kracht van de explosie. Zeventien mensen raakten gewond.

Dat heeft de kabinetschef van burgemeester Cécile Jodogne van Schaarbeek zondagmorgen laten weten. De toestand van een van de gewonden is kritiek, maar stabiel. Hulpverleners zoeken in het puin van de ingestorte gebouwen naar vermisten.

De explosie deed zich zaterdag omstreeks 23.00 uur voor in een woning in Schaarbeek ten noorden van het Noordstation. De politie heeft tot na middernacht mensen onder het puin vandaan gehaald. Onder hen waren twee kinderen. In de loop van zondag verwacht de politie met een definitieve balans van het aantal slachtoffers te komen, aldus Belgische media. In een schoolgebouw in de buurt van de ingestorte huizen is een opvangcentrum ingericht voor omwonenden en gedupeerden.

De politie stelde dat de oorzaak van de explosie niet bekend is. Volgens enkele Belgische media is de ontploffing mogelijk te wijten aan een gaslek. Na de explosie zette de politie de omgeving van de ingestorte huizen af, omdat mogelijk meer panden zouden kunnen instortten.

Begin dit jaar kwamen in Luik veertien mensen om het leven nadat een huis was ingestort, vermoedelijk als gevolg van een gasontploffing. Eind juni werden drie personen gedood door een gasexplosie in Soumagne, een plaats ten oosten van Luik.

Dode en gewonden na ontploffing België
Dode en gewonden na ontploffing België (Foto: ANP)