Japan weigert excuses aan China

Japan heeft zaterdag geweigerd excuses aan te bieden aan China voor het vasthouden van de kapitein van een Chinese vissersboot. China had dit eerder zaterdag geëist, kort nadat de Japanners de kapitein vrijlieten. Bovendien wilde Beijing een schadevergoeding.

De kapitein werd ruim twee weken geleden gearresteerd nadat zijn vissersboot in de buurt van een door beide landen geclaimde eilandengroep in de Oost-Chinese Zee met schepen van de Japanse kustwacht in botsing was gekomen. China was woedend en eiste zijn vrijlating.

Hoewel de vrijlating van de kapitein bedoeld was om de angel uit de diplomatieke ruzie tussen China en Japan te halen, blijven de spanningen hoog. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken gaf zaterdagmorgen een verklaring uit waarin opnieuw 'de ernstige bezwaren' tegen het aanhouden van de bemanning werden geuit. Bovendien claimde China opnieuw de eilandengroep in de Oost-Chinese Zee en eiste het ministerie excuses van Tokyo.

Het Japanse ministerie van buitenlandse zaken noemde de eisen van China ongegrond en 'absoluut onacceptabel'. De arrestatie van de kapitein en het daaropvolgende onderzoek was 'een terechte en kalme respons volgens de wetten van ons land', aldus het ministerie.

Beijing schortte afgelopen zondag uit protest tegen de gang van zaken alle contacten op hoog ambtelijk niveau met Tokyo op. De Chinese premier Wen Jiabao dreigde Japan met 'verdere acties' als het de kapitein niet zou vrijlaten.

Donderdag werd duidelijk dat de Chinese autoriteiten vier in het land verblijvende Japanners als doelwit voor deze verdere acties hadden uitgekozen. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde dat een onderzoek was gestart naar de vier Japanners. Gezegd werd dat zij zonder toestemming een militair gebied hebben betreden en militaire doelen hebben gefilmd.

De autoriteiten in de noordelijke stad Shijiazhuang zeiden 'maatregelen' te hebben genomen tegen het viertal, nadat ze 'een bericht hadden ontvangen over hun illegale activiteiten'. Of de Japanners formeel zijn aangehouden is niet duidelijk.