'Vergeet onderdrukte moslimvrouw niet'

Dat salafistische moslims geweld afkeuren betekent niet dat de persoonlijke vrijheid van moslimvrouwen niet wordt bedreigd. Dat zegt de Amsterdamse diversiteitswethouder Andrée van Es (GroenLinks) zaterdag in Het Parool.

Ze reageert op onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Daaruit bleek vrijdag dat alle predikers die in Nederland zijn verbonden aan salafistische organisaties geweld afzweren.

'Nederland haalt nu dus opgelucht adem,' zegt Van Es in de krant. 'Maar we hebben het er niet over wat dit betekent voor de vrouwen in die orthodoxe gemeenschappen.' Ze zou vaak islamitische vrouwen en meisjes spreken die zich niet vrij voelen. Zo worden ze uitgehuwelijkt en kunnen ze niet de opleiding volgen die ze willen.

Salafistische moslims streven naar een 'moreel sociaal herstel' door terug te keren naar de religieuze geschriften: de koran en de sunna. Ze proberen zo strikt mogelijk naar die heilige geschriften te leven. In de meeste gevallen zijn pragmatische compromissen in Nederland echter wel geaccepteerd.