Nibali schikt zich in teambelang voor WK

Vuelta-winnaar Vincenzo Nibali vindt het niet erg dat hij een ondersteunde functie heeft gekregen in het Italiaanse team voor de wedwedstrijd van het WK wielrennen.

"Ik ben tevreden met deze rol", zegt de 25-jarige Italiaan tegen Gazzetta dello Sport. "Ik denk namelijk dat ik een sleutelrol kan spelen. We hebben snelle rijders zoals Filippo Pozzato, Giovanni Visconti en Luca Paolini die de klus af moeten maken."

De Italianen willen de koers hard maken en op de klimmetjes de sprinters zoals Mark Cavendish, Oscar Freire en Thor Hushovd lozen. "Het zal een zware rit worden, vooral als het waait en iedereen nerveus is", blikt 'de Haai' vooruit. "Het doet me een beetje denken aan de wereldkampioenschappen van Salzburg in 2006, waar onze bondscoach Paolo Bettini zijn eerste wereldtitel won. Dit is een snelle koers, maar de twee klimmetjes zijn taai."

Door zijn matige eindsprint acht Nibali zich kansloos voor het winnen van de regenboogtrui. "Ik zou op een klimmetje een aanval kunnen wagen, maar dat brengt ook een groot risico met zich mee. Dan word ik misschien verslagen in de sprint. Het is verstandiger om met een andere rijder aan te vallen, bijvoorbeeld Visconti, die een beter eindschot in de benen heeft en dus meer garantie op succes biedt."

Nibali is na het winnen van de Vuelta nog vol energie. "Ik ben het seizoen ingegaan met de intentie om op het WK te starten, omdat ik nog nooit geselecteerd was voor het Italiaanse team. Ik ben goed hersteld van de Ronde van Spanje en voor honderd procent gefocust op deze wedstrijd."

De wegwedstrijd, waarin Cadel Evans zijn regenboogtrui verdedigt, wordt op 3 oktober verreden in Melbourne.