Vlaardingen groenste stad van Europa

De Zuid-Hollandse gemeente Vlaardingen is gisteren tijdens de Entente Florale Europe uitgeroepen tot groenste stad van Europa en neemt daarmee het stokje over van Arnhem. Vlaardingen wordt geprezen om onder meer het vooruitstrevende waterbeheer en de natuur in en om de stad.

De prijsuitreiking vindt vandaag plaats in het Italiaanse Cervia. Vlaardingen streed onder meer voor de titel met het Belgische Hasselt en het Hongaarse Sopron. De prijs voor het groenste dorp ging naar drie dorpen, te weten Guyencourt-Saulcourt in Frankrijk, Lipót in Honagrije en St. Brelade in het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse dorp Helenaveen viel buiten de prijzen.

De Entente Florale is een competitie die elk jaar wordt gehouden op nationaal niveau in twaalf Europese landen. Vlaardingen werd in 2009 benoemd tot groenste stad van Nederland en werd daarmee afgevaardigd voor de Europese verkiezing. Alles draait bij deze verkiezingen om groen in stad en dorp en het beleid daaromheen. Beoordeeld wordt onder andere de recreatieve en toeristische voorzieningen en natuur in de stad, maar ook de inrichting van voortuintjes en bedrijventerreinen.