'Vijftig aanslagen in Europa voorkomen'

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 hebben veiligheidsdiensten zeker vijftig omvangrijke terroristische aanslagen van moslimextremisten in Europa voorkomen. Behalve in Nederland waren er ook doelwitten in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Dat zeggen terrorismedeskundigen Glenn Schoen van Ernst & Young en hoogleraar Strategische Studies aan de Universiteit Leiden Rob de Wijk zaterdag in het AD. De twee baseren zich op rapportages van inlichtingendiensten, overheidsstukken, eigen onderzoek en bronnen.

In Nederland gaat het onder meer om plannen van leden van de Hofstadgroep. Ook werd in 2008 door de Nationale Recherche ernstig rekening gehouden met een zelfmoordaanslag door een Pakistaanse student, die deel zou hebben uitgemaakt van een terreurnetwerk dat vanuit Barcelona aanslagen in Europa voorbereidde.

Doelwitten van de moslimextremisten waren onder meer militaire bases, vliegvelden en winkelcentra. In de meeste gevallen wilden de terroristen zoveel mogelijk slachtoffers maken, zegt Schoen.