Gemeenten geen beleid 'religieuze subsidies'

Driekwart van de Nederlandse gemeenten hebben geen duidelijk beleid voor het subsidiëren van religieuze organisaties. Protestants-christelijke activiteiten worden door 37 procent van de gemeenten ondersteund, veertien procent van de gemeenten verleent financiële ondersteuning aan islamitische projecten. Dat meldt het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum donderdag op basis van een onderzoek.

Dertien procent van de 430 Nederlandse gemeenten heeft wel eigen regels voor de subsidie. Na protestants-christelijke activiteiten worden rooms-katholieke initiatieven het meest gesubsidieerd, gevolgd door activiteiten met een humanistische grondslag. Islamitische projecten staan op de vierde plaats. De onderzoekers noemen het opvallend dat organisaties met een niet-westerse christelijke, boeddhistische, hindoeïstische of joodse signatuur nauwelijks subsidie krijgen.

Het onderzoek Tussen principes en pragmatisme, waarbij 59 gemeenten geënquêteerd werden, is verricht in samenwerking met het Verwey-Jonker instituut. Het onderzoek wordt donderdag gepresenteerd.

GroenLinks laat in een reactie weten het kwalijk te vinden dat veel subsidies aan religieuze instellingen worden uitgekeerd op basis van 'nattevingerwerk'. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi gaat demissionair minister van Wonen, Wijken en Integratie, Eimert van Middelkoop (CU), vragen maatregelen te nemen.