Taxichauffeurs New York bedonderden klanten

Bij duizenden toeristen en bewoners in New York is geld uit de zak geklopt door taxichauffeurs die moedwillig met hun taximeters rommelden en het rittarief verdubbelden. Dat heeft het kantoor van de hoofdaanklager van Manhattan woensdag gezegd. Inmiddels zijn 59 chauffeurs opgepakt.

Zes chauffeurs haalden op deze wijze ieder meer dan tienduizend dollar extra binnen. Eén chauffeur sjoemelde tussen november 2008 en juni 2010 meer dan 5100 keer met zijn meter. Niksvermoedende passagiers betaalden gemiddeld vijf dollar te veel per rit.

Een onderzoek werd ingesteld nadat een passagier afgelopen juli bij het stadsbestuur had geklaagd dat hij wel heel veel moest betalen voor zijn ritje. In totaal bleken passagiers 286 duizend keer te zijn bedonderd, voor een bedrag van in totaal 1,1 miljoen dollar (ruim 800 duizend euro).

Zeker 22 duizend chauffeurs hebben zich schuldig gemaakt aan de oplichting, maar de taxicommissie van de stad liet weten dat chauffeurs die één- of tweemaal over de schreef zijn gegaan niet zullen worden bestraft.