Checklist bij zieke asielzoekers

Medewerkers van asielzoekerscentra moeten een checklist gaan gebruiken om te beoordelen of zieke asielzoekers een arts nodig hebben. Dat heeft demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De bewindsman komt hiermee tegemoet aan een verzoek van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Aanleiding voor haar voorstel is de dood van een zwangere Somalische vrouw in het asielzoekerscentrum Leersum, eind juni.

Bij afwezigheid van medisch personeel, bijvoorbeeld 's avonds of 's nachts, moeten medewerkers die niet medisch zijn onderlegd, gebruikmaken van de zogeheten 'checklist toegeleiding spoedarts bij afwezigheid medische zorg', vindt Voortman. Deze lijst wordt ook gebruikt in gevangenissen en voorkomt dat personeel zelf moet beoordelen of een arts moet worden ingeschakeld.

Volgens Hirsch Ballin kunnen asielzoekerscentra de checklist vrij eenvoudig gebruiken. De bewindsman gaat ervoor zorgen dat zij dat ook gaan doen, zegde hij de Kamer toe.

Het sterfgeval van de Somalische vrouw wordt momenteel onderzocht door het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.