Franse premier wil plan EU voor Roma

De Franse premier François Fillon heeft dinsdag gepleit voor een Europees plan van aanpak voor het probleem van de illegale Romakampen en jonge bedelaars. Hij noemde de zigeunerkampen en de bedelaars plagen uit de negentiende eeuw.

Tegelijkertijd zei Europees commissaris voor justitie Viviane Reding nog steeds bezorgd te zijn over de uitzetting van de meer dan duizend Roma. Ze kondigde tevens aan dat haar medewerkers rond 29 oktober het onderzoek naar mogelijke schending van Europese wetten door Frankrijk hebben afgerond.

Fillon waarschuwde de Europese Commissie voor het nemen van 'overhaaste' beslissingen. Hij verdedigde de ontruiming van de Romakampen, die hij vergeleek met bidonvilles.

"We hebben een Europees beleid nodig voor de situatie van de Roma", aldus de premier. "Dit beleid moet gebaseerd zijn op integratie van de kwetsbaarste groepen in hun land van herkomst, gebruikmakend van de miljarden euro's die deze landen vanuit Europa krijgen."

Fillon noemde geen specifieke landen, maar leek te verwijzen naar Roemenië en Bulgarije, de jongste leden van de Europese Unie en de twee landen waar de meeste zigeuners vandaan komen.

Ook sprak hij zich uit over de jonge bedelaars. "Dit gedwongen bedelen, door hele jonge kinderen in de straten van onze steden, wie kan dat tolereren? Wie wil dat Europa wordt teruggeworpen in de zwartste dagen van de negentiende eeuw?" zo vroeg hij zich in een toespraak af.

Vorige week kreeg Eurocommissaris Reding veel kritiek nadat ze gesuggereerd zou hebben dat de uitzetting van de Roma door Frankrijk leek op de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Reding zei dinsdag dat haar opmerkingen 'verdraaid' waren en gebruikt werden om de aandacht af te leiden van de Roma-kwestie.

De Eurocommissaris zei dat ze nooit enige 'etnische, religieuze of wat voor groep dan ook' genoemd heeft. Reding bedoelde naar eigen zeggen dat de EU er voor moet zorgen dat 'niet hele families gedeporteerd worden omdat een van de familieleden, in de ogen van de regering, iets verkeerds heeft gedaan'.

"Ik zei dat we dit Europa op bepaalde waarden hebben gebouwd, zodat dit soort dingen nooit meer gebeuren", aldus Reding. "Ik hoop dat de opschudding van de afgelopen dagen slechts één doel dient: dat iedereen in de toekomst de oplossing voor het probleem waardoor tien miljoen mensen worden getroffen serieus neemt."