OM wil dat straf Ina Post gehandhaafd blijft

Het Openbaar Ministerie houdt vast aan de straf van zes jaar cel tegen Ina Post. Maandag eiste het OM dat het gerechtshof in Den Bosch de celstraf, die ze al heeft uitgezeten, handhaaft. De bejaardenverzorgster werd in 1987 in hoger beroep veroordeeld voor het doden van een 89-jarige vrouw uit Leidschendam.

De Hoge Raad besliste in juni vorig jaar dat de zaak tegen Post moest worden heropend. Door de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (Ceas) was vastgesteld dat het slachtoffer eerder was overleden dan Post had verklaard. Het OM twijfelt aan deze bevinding en ziet hierin geen aanleiding om de straf aan te passen.

Eerder had Post bekend dat ze de hoogbejaarde vrouw, bij wie ze regelmatig werkte, had gewurgd en cheques van haar had verzilverd. Ze moest de gevangenis in en werd na drie jaar vrijgelaten wegens goed gedrag. Het OM twijfelt niet aan 'de juistheid van de veroordeling'. De bekentenis van Post, waar ze later van is teruggekomen, is volgens justitie ook niet op onoorbare wijze tot stand gekomen. Post is volgens het OM niet op suggestieve wijze ondervraagd, zoals ze beweert.

De uitspraak vindt op 6 oktober plaats.