Mexicaanse krant stopt met berichtgeving drugskartels

De grootste krant in het Mexicaanse Ciudad Juarez, de El Diario de Juarez, gaat niet meer schrijven over de drugsoorlog in Mexico nu twee van haar journalisten zijn vermoord. Vertegenwoordigers van de internationale pers hebben de Mexicaanse regering opgeroepen om de veiligheid van journalisten tot een prioriteit te maken.

In een voorpagina-artikel vroeg El Diario de Juarez de drugskartels te zeggen wat ze van de krant willen, zodat haar journalisten hun werk kunnen doen zonder verdere doden, gewonden of intimidatie. "Leiders van de verschillende organisaties die strijden om de controle in Ciudad Juarez: het verlies van twee verslaggevers van deze uitgeverij in minder dan twee jaar vertegenwoordigt een onherstelbaar verdriet voor iedereen die hier werkt en, in het bijzonder, voor hun families", zo schrijft de krant. "We vragen u uit te leggen wat u van ons wilt, wat we moeten proberen te publiceren of niet, zodat we weten wat we kunnen verwachten."

Het was het tweede voorpagina-artikel sinds donderdag twee fotografen van de krant werden aangevallen. De ene fotograaf, pas in dienst bij de krant, kwam bij de aanslag om het leven; de andere, een stagiair, raakte zwaargewond.

Ten minste 22 Mexicaanse journalisten zijn de afgelopen vier jaar om het leven gekomen. Zeker acht van hen waren doelwit van aanslagen, omdat ze berichten schreven over de misdaad en corruptie, zo meldt het Comité voor de Bescherming van Journalisten, een Amerikaanse mediawaakhond, in een rapport. Zeven andere journalisten worden nog vermist.