Cruijff kwaad op onherkenbaar Ajax

Johan Cruijff laat in zijn column in De Telegraaf werkelijk niets heel van Ajax. Hij levert forse kritiek op de spelers en de organisatie.

"De afgelopen week heb ik Ajax tegen een zwakkere (Willem II) en een sterkere (Real Madrid) tegenstander gezien. Laat ik er maar niet omheen draaien: dit Ajax is nog slechter dan de ploeg uit de periode voordat Rinus Michels in 1965 bij de club kwam", schrijft Cruijff. "Dit is Ajax niet meer. Deze ploeg is niet in staat om meer dan drie keer de bal naar elkaar toe te spelen."

Cruijff heeft ook kritiek om het rapport Coronel, dat twee jaar geleden werd opgesteld. De oud-sterspeler concludeert dat met dat rapport weinig is gedaan in Amsterdam. "Als je ziet wat daar van terechtgekomen is, dan is het één groot drama. Qua financiën, qua opleiding, qua scouting, qua aankoopbeleid en qua voetbal."

"Vooraf werd Real-Ajax overal nog aangekondigd als een unieke wedstrijd tussen twee historische clubs. Twee ploegen die het internationale voetbal met hun spel hebben verrijkt. In plaats daarvan ontkwam Ajax aan de grootste verschutting uit de clubgeschiedenis", gaat El Salvador verder. "Iedereen was na afloop blij dat het 'maar' 2-0 was geworden, terwijl het zomaar 8- of 9-0 had kunnen zijn."

"Dan dat gezwam over jongens en mannen, terwijl er qua leeftijd tussen de beide teams totaal geen verschil was. Het voetbal en de instelling van Ajax leken gewoon nergens op. Wat Ajax tegen zowel Willem II als Real Madrid liet zien, had helemaal niets meer met de normen en waarden te maken waar de club altijd voor gestaan heeft."