Centrumrechts Zweden wil met Groene Partij

Premier Fredrik Reinfeldt van de centrumrechtse coalitie in Zweden wil gaan samenwerken met de Groene Partij om een meerderheid in de Riksdag (parlement) te krijgen. Na de parlementsverkiezingen van zondag benadrukte Reinfeldt dat hij niet in zee wil gaan met de rechts-populistische Zweden-Democraten.

Reinfeldt zei dat zijn centrumrechtse coalitie de winnaar van de stembusgang is geworden, ook al verloor die alliantie de meerderheid in de Riksdag. Na het tellen van de stemmen in alle 5668 districten heeft de coalitie van Reinfeldt 172 van de 349 zetels in het parlement en zal moeten samenwerken met andere partijen.

De Rood-Groenen, een verbond van drie linkse oppositiepartijen waaronder de sociaaldemocraten, kunnen volgens de tellingen rekenen op 157 zetels. De sociaaldemocratische leider Mona Sahlin erkende de verkiezingen te hebben verloren. Volgens haar is het aan de rechtse partijen om te komen tot een meerderheid.

Opvallend is de score van de rechts-populistische Zweden-Democraten. Die zijn goed voor twintig zetels, nu ze voor het eerst de kiesdrempel hebben gehaald. De partij is opgericht in 1988 en komt voort uit de nationalistische beweging Hou Zweden Zweeds. Door de jaren heen is de groepering opgeschoven naar het midden en zijn de meest extremistische leden geroyeerd, maar het basisidee is gelijkgebleven. De partij wil onder meer de immigratie beperken en immigranten stimuleren terug te keren naar het land van herkomst.

Reinfeldt voelt niets voor samenwerking met de Zweden-Democraten en probeert daarom de Groene Partij los te weken uit het kamp van de Rood-Groenen. Die kreeg volgens een prognose van de Zweedse televisie 7,2 procent van de stemmen.

Maria Wetterstrand, leider van de Groene Partij, zei niets te voelen voor samenwerking met het centrumrechtse blok van Reinfeldt. Ze stelde dat de samenwerking met de sociaaldemocraten wordt voortgezet. Net als centrumrechts zijn de Rood-Groenen gekant tegen samenwerking met de Zweden-Democraten.

Centrumrechts Zweden wil met Groene Partij
Centrumrechts Zweden wil met Groene Partij (Foto: ANP)