Peiling: centrumrechts wint in Zweden

De huidige Zweedse regering mag waarschijnlijk aan een tweede termijn beginnen. Dat blijkt uit de eerste voorlopige uitslagen van de Zweedse televisiezender SVT.

De centrumrechtse coalitie van premier Fredrik Reinfeldt kreeg in de parlementsverkiezingen 49,1 procent van de stemmen, tegenover 45,1 voor de linkse oppositie. Het is nog niet duidelijk of de coalitie de meerderheid in het kabinet kan vasthouden. De Zweden-democraten, een kleine rechtse partij die tegen immigranten is, kreeg volgens de peiling 4,6 procent van de stemmen.

Een kleine verschuiving in de stemverhoudingen zou al tot een patstelling kunnen leiden, die tot gevolg kan hebben dat de regering afhankelijk wordt van de stemmen van de Zweden-democraten. Het instituut Sifo voorspelde zaterdag dat centrumrechts 183 van de 349 zetels in de wacht sleept, tegen 166 zetels voor de rood-groene oppositie. Sifo ziet de Zweden-democraten niet over de drempel van vier procent komen, maar het instituut Synovate voorspelt voor de anti-immigrantenpartij 5,9 procent, ofwel 21 zetels. De huidige coalitie van Reinfeldt zou dan een meerderheid van maar één zetel overhouden.