Fraude bij Afghaanse verkiezingen

Waarnemers van de Afghaanse parlementsverkiezingen van zaterdag hebben ernstige zorgen over de legitimiteit ervan. Dat werd zondag bekend, het moment dat het tellen van stemmen van start ging -een proces dat maanden kan duren.

Een goed verloop van de verkiezingen is van groot belang voor de Afghaanse regering, die veel geloofwaardigheid verloor bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar, waar een geur van fraude omheen hing. De aantijgingen betekenen dat het tellen van de stemmen en de onderzoeken naar fraude zeer grondig moeten worden gedaan om een legitieme uitkomst te kunnen garanderen.

De Stichting voor Vrije en Eerlijke Verkiezingen in Afghanistan zegt echter dat het 'ernstige zorgen heeft over de kwaliteit van de verkiezingen', gezien de onveiligheid en de ontelbare klachten over fraude. Tijdens de verkiezingen kwamen ten minste 21 burgers en negen politieagenten om het leven. Er vonden 43 bomaanslagen en 78 raketaanvallen plaats, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. Ook werden twee medewerkers van stembureaus ontvoerd en vermoord teruggevonden.

Het is nog onduidelijk hoe hoog de opkomst was, maar de eerste cijfers geven aan dat het zo'n vier miljoen mensen zouden zijn. Dat betekent dat zeker 24 procent van de stemgerechtigden zaterdag zijn stem heeft uitgebracht. De definitieve uitslag wordt pas begin oktober verwacht en dan zullen er nog weken van fraudeonderzoeken volgen voordat de winnaars officieel bekend worden gemaakt.