Geert Wilders geeft speech in Berlijn

Geert Wilders geeft op 2 oktober een speech in Berlijn ter gelegenheid van de oprichting van de Duitse anti-islampartij Die Freiheit. Hij zal spreken over het gevaar van de islam als totalitaire ideologie. Dat maakte de PVV-leider zondag bekend.

Die Freiheit is opgericht door Rene Stadtkewitz, die onlangs uit de CDU-fractie werd gezet. Dit gebeurde nadat zijn politieke vriendschap met Wilders op verzet was gestuit bij zijn partijgenoten. Hierop richtte Stadtkewitz zijn eigen partij op, die zich net als de PVV richt op de strijd tegen de islam. Ook Stadtkewitz is van mening dat de islam een politieke ideologie is.

De vorige speech die Geert Wilders in het buitenland gaf werd met grote belangstelling gevolgd in Nederland. Het verhaal dat hij op 11 september in New York hield tegen de bouw van een islamitisch centrum nabij ground zero werd na afloop als 'gematigd' gekwalificeerd. De formatieonderhandelingen kwam er niet door onder druk te staan.

Mogelijk valt de speech die hij 2 oktober in Berlijn houdt samen met het CDA-congres over het coalitieakkoord. Zaterdag schreef de Volkskrant op basis van bronnen rond de formatie dat op die datum de CDA-leden mogelijk over het akkoord tussen VVD, CDA en PVV gaan stemmen.