Franse antidopingbaas wil hertests Armstrong doen

De Franse antidopingwaakhond AFLD zal volledig meewerken aan het Amerikaanse onderzoek naar dopinggebruik bij de US Postal-ploeg. AFLD-baas Pierre Bordry bood vandaag aan Lance Armstrongs B-stalen van de Tour de France uit 1999 naar de Verenigde Staten te sturen. De Franse sportkrant L'Équipe berichtte in 2005 dat daar sporen van epo in waren gevonden.

Bordry liet weten ook bereid te zijn de hertests in Frankrijk te laten uitvoeren. "Ze kunnen ons alles vragen en wij zullen het doen." Bordry had Armstrong in 2008, nadat de zevenvoudig tourwinnaar zijn rentree had aangekondigd, al eens aangeboden de stalen uit 1999 te hertesten om aan de dopingbeschuldigingen een einde te maken.

Armstrong, die in 2006 in een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van L'Équipe was vrijgepleit, heeft altijd ontkend doping te hebben gebruikt en nooit toestemming gegeven voor een hertest. Die toestemming is nodig omdat dopingzaken na acht jaar vervallen. Het Amerikaans onderzoek hoeft zich daar niet aan te houden, weet Bordry. Dat betreft namelijk geen strafzaak.

Armstrong liet bij monde van zijn advocaat weten dat de stalen uit 1999 'meer oud nieuws' zijn in een onderzoek dat 'tjokvol oud nieuws' zit. Het onderzoek naar de US Postal-ploeg richt zich meer en meer op Armstrong, die na de Tour de France van dit jaar zijn fiets definitief aan de wilgen hing. Dat komt grotendeels door beschuldigingen aan het adres van de Texaan door Floyd Landis.