'Politie kan kerntaken niet uitvoeren'

Zeven op de tien politiemensen vinden dat zij kerntaken, zoals het opsporen van misdrijven en het handhaven van de orde, niet goed kunnen uitvoeren. Te veel papierwerk en bureaucratie wordt door ruim tachtig procent als het grootste problemen gezien. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van Eenvandaag in samenwerking met politiebonden. Voor het onderzoek werden 4600 politiemensen bevraagd.

De ondervraagden stellen 63 procent van hun tijd aan administratie kwijt te zijn, wat als zeer frustrerend wordt ervaren. De agenten hebben veel kritiek op het computersysteem, dat zij 'ouderwets' en 'tijdrovend' noemen.

Bijna tachtig procent noemt het gebrek aan mankracht als het tweede grote probleem van de politie. Hierdoor kunnen volgens de ondervraagden veel aangiften met serieuze aanknopingspunten niet in behandeling worden genomen. Het gaat hierbij ook om zwaardere zaken.

"De tijd van praten is echt voorbij. Er moeten dringend maatregelen worden genomen", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP in een reactie.

De Brabantse korpschef Frans Heeres stelde donderdag dat de verwachtingen over wat de politie kan presteren naar beneden moet worden bijgesteld. "Presteren zonder de benodigde middelen kan niet meer in 2011", schreef hij in een column.

De afgelopen tijd is er veel te doen over de financiële positie van de regiokorpsen van de politie. Het nieuwe kabinet neemt de organisatie daarvan vermoedelijk op de schop. Topman van het Openbaar Ministerie Harm Brouwer zei woensdagavond al dat de pakkans voor criminelen omlaag gaat als er bezuinigd wordt op het OM. Ook de rechterlijke macht heeft al om aandacht gevraagd. Veel magistraten zouden te veel werk op hun bord hebben.