Nadal sluit tennisjaar af als nummer een

Rafael Nadal sluit net als in 2008 het jaar af als nummer een van de wereld. Dat maakte de ATP vandaag bekend. De 24-jarige Spanjaard won dit jaar al Roland Garros, Wimbledon en eerder deze week de US Open. Daags na Roland Garros verdreef hij Roger Federer, die van 2004 tot en met 2007 en in 2009 aan het eind van het jaar bovenaan stond, van de eerste plaats.

"Het is een ongelooflijk seizoen geweest", stelt Nadal. "Een van mijn beste ooit. De US Open, Roland Garros en Wimbledon winnen, net als drie Masters-toernooien op gravel op rij, was niet makkelijk. Ik heb hard gewerkt om weer de beste te worden en het jaar als eerste op de wereldranglijst afsluiten geeft een heel goed gevoel."

Nadal wordt tijdens de ATP World Tour Finals in november in Londen geëerd voor zijn prestatie. De Spanjaard plaatste zich als eerste voor dat toernooi, waar ook Federer zich al voor plaatste.

Sinds 2000 is het pas de derde keer dat een speler al in de week na de US Open zeker is van de nummer 1-positie aan het einde van het seizoen. Federer speelde dat in 2004 en 2006 klaar. Samen met Ivan Lendl en Federer is Nadal de enige die het jaar als nummer een heeft afgesloten, die plaats verloor en later weer terugwon.