Djokovic en Stepanek starten in Davis Cup

Novak Djokovic speelt vrijdag de eerste enkelpartij in de halve finale van de Davis Cup tegen de Tsjech Radek Stepanek. Dat bleek dondermiddag uit de loting in Belgrado. De Serviër speelde maandag nog de eindstrijd van de US Open tegen Rafael Nadal. De tweede singlepartij gaat tussen Janko Tipsarevic en Tomas Berdych. Servië en Tsjechië strijden de komende drie dagen voor een plek in de finale.

Djokovic keerde woensdag pas terug uit New York, maar verwacht vrijdag fit aan het duel te kunnen beginnen. "Het zal niet gemakkelijk zijn, maar ik heb simpelweg geen tijd om erover na te denken", vindt de 23-jarige toptennisser. "Ik ben ervan overtuigd dat ik er klaar voor ben. Ik ben namelijk vaker in deze situatie geweest."

Zijn eerste tegenstander Stepanek op het hardcourt van de Belgrado Arena is door een zware knieblessure inmiddels ver uit de top tien geduikeld. Hij staat momenteel 35e op de wereldranglijst. Desondanks voorziet de Djoker een zware wedstrijd. "We hebben al vaak tegen elkaar gespeeld, maar de Davis Cup blijft toch een aparte gelegenheid. Stepanek is heel ervaren en heeft veel variatie in zijn spel. Hij kan aanvallen, maar ook verdedigen."

Stepanek is op zijn beurt ook vol lof over Djokovic. "De wedstrijden tussen ons waren altijd echte veldslagen. Ik verwacht dat het vrijdag niet anders zal zijn." Ondanks dat zijn opponent in topvorm is, ziet de Tsjech ook zeker kansen. "Natuurlijk is hij de nummer twee van de wereld en heeft hij in New York zijn zelfvertrouwen volledig teruggewonnen. Maar ik geloof ook in mijzelf." Djokovic en Stepanek speelden tot dusver zes keer tegen elkaar en daarvan won de Serviër vijfmaal.

Berdych hoopt vrijdag zijn verjaardag op te luisteren met een overwinning op de Servische tweede man Tipsarevic. "De laatste wedstrijd was met 6-4, 6-0 een eitje voor me", zegt de Wimbledonfinalist, die in onderlinge ontmoetingen met 2-1 leidt. "Maar het wordt nu totaal anders. Hij heeft een fanatiek thuispubliek achter zich en is in vorm. Anders win je niet op de US Open van Andy Roddick."

Servië staat voor het eerst in de geschiedenis in de halve finale van de Davis Cup en treft in Tsjechië de verliezend finalist van vorig jaar. De andere halve finale gaat tussen Frankrijk en Argentinië. Juan Monaco en Michaël Llodra spelen in Lyon de eerste enkelpartij.