Delen rothumeur verhoogt werkprestaties

Moet je op je werk je emoties opkroppen of juist uiten? Dit onderzocht promovendus Annefloor Klep. Ze ontdekte dat teams die negatieve gevoelens met elkaar delen ingewikkelde problemen beter oplossen, onderling meer informatie delen en een groter saamhorigheidsgevoel hebben.

Veel werkgevers zien liever dat werknemers alleen hun positieve emoties tonen en hun negatieve gevoelens opkroppen. Uit de experimenten van Klep blijkt dat dit niet altijd de juiste strategie is.

De wetenschapper liet werknemers vrolijke of droevige filmpjes zien en liet ze daarna samenwerken. Ze onderzocht tegelijkertijd hoe succesvol de proefpersonen waren bij creatieve of juist analytische taken na het ervaren van de emoties die bij het zien van de filmpjes loskwamen. Klep ontdekte dat de ingewikkeldste beslissingen het best uitgevoerd werden als groepen die de droevige film hadden gezien, even over hun emoties hadden gepraat.

Voor de onderlinge verhoudingen is het ook goed om een 'rothumeur' te delen. Conflicten op de werkvloer kunnen effectief functioneren behoorlijk in de weg zitten. Door negatieve gevoelens te delen, kunnen groepsleden hun problemen gemakkelijker opzijzetten. Ze verspillen daarna geen aandacht meer aan het conflict, en kunnen zich volledig richten op de klus die ze als team moeten klaren.

Het delen van positieve emoties biedt ook voordelen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat teams die positieve emoties delen beter zijn in creatieve taken. Analytische taken worden juist beter volbracht als een team negatieve emoties deelt.

Positieve emoties delen is ook belangrijk als teamleden twijfelen over wat ze voelen. Onzekere groepsleden voelen zich erdoor gesterkt.

NWO-onderzoeker Klep promoveert vrijdag aan de faculteit psychologie en pedagogiek van de Vrije Universiteit in Amsterdam.