Paus erkent fouten kerk in misbruikschandaal

Paus Benedictus XVI heeft donderdag toegegeven dat de rooms-katholieke kerk fouten heeft gemaakt in het misbruikschandaal. In een gesprek met verslaggevers aan boord van het vliegtuig dat hem naar Schotland bracht, zei de paus dat de kerk verzuimd heeft snel genoeg op te treden tegen geestelijken die zich aan kinderen vergrepen. De kerk wil nu in de eerste plaats slachtoffers helpen met het verwerken van hun leed en het herwinnen van hun vertrouwen.

De paus ging niet eerder zo ver in de erkenning dat de kerk fouten heeft gemaakt in het misbruikschandaal, dat onlangs een nieuwe uitbarsting beleefde met de onthulling van honderden gevallen in België. Benedictus zei geschokt te zijn door de omvang van het misbruik, en ook bedroefd 'dat het kerkelijk gezag onvoldoende waakzaam was en niet snel en doortastend genoeg de noodzakelijke maatregelen trof' om het misbruik te stoppen en herhaling ervan te voorkomen. Priesters die zich aan misbruik schuldig maken, zouden nooit meer omgang met kinderen mogen hebben. Zij lijden aan een ziekte, die met welwillendheid alleen niet te genezen is, zei hij.

Het schandaal werpt een schaduw over het vierdaagse bezoek van de paus aan Groot-Brittannië, waar katholieken een kleine minderheid vormen en weinig mensen te hoop lopen om hem te zien. Er zijn protesten gepland en in Londen en omgeving zijn T-shirts te koop met de tekst 'Pope Nope'. Niettemin zei de paus 'met veel moed en vreugde' naar het bezoek uit te zien. Groot-Brittannië 'heeft een lange historie van anti-katholicisme, maar is ook een land met een lange geschiedenis van verdraagzaamheid', zei hij.