Minder vergunningen voor woningbouw verstrekt

Dit jaar zijn er minder bouwvergunningen verstrekt in de woningbouw. In de eerste helft van 2010 is voor 25 duizend woningen een bouwvergunning verleend, dit is 21 procent minder dan in 2009. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral de bouwvergunningen voor huurwoningen zijn met 28 procent sterk gedaald, bij koopwoningen is het aantal uitgegeven vergunningen gedaald met achttien procent.

De daling is het duidelijkst zichtbaar bij woningcorporaties. Aan de corporaties zijn in het eerste halfjaar ruim een derde minder bouwvergunningen verleend.

Ook zijn er een derde minder woningen gebouwd. Er kwamen in totaal achttienduizend woningen bij. Dat is het laagste aantal over deze periode sinds de elektronische waarneming van de statistiek in 1995. De grootste daling (veertig procent) zat in het aantal opgeleverde koopwoningen. Het aantal opgeleverde huurwoningen is met bijna achttien procent afgenomen.

Er zijn ruim tienduizend eengezinswoningen in het eerste halfjaar van 2010 gebouwd. Dat zijn er bijna zesduizend minder dan in dezelfde periode in 2009. Dit is een daling van 36 procent. Het aantal afgeleverde flatwoningen is met eenderde afgenomen.

Het aantal niet afgebouwde woningen waarvoor een vergunning is afgegeven, is ook verder afgenomen. Dit aantal bedraagt halverwege 2010 bijna 178 duizend. Dat is bijna zes procent lager dan in 2009.