Meer bescherming tegen overvragende Belastingdienst

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het plan burgers en bedrijven beter te beschermen tegen onredelijke informatieverzoeken van de Belastingdienst. Dat bleek woensdag tijdens de behandeling van het plan.

In het initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerleden Ed Groot (PvdA) en Ineke Dezentjé Hamming (VVD) staat dat in een groot aantal informatieverzoeken van de fiscus bezwaar en beroep mogelijk moeten worden.

Nu krijgen burgers die een in hun ogen onredelijk informatieverzoek weigeren vaak een onterechte of te hoge aanslag opgelegd. Vervolgens moet de belastingplichtige maar bewijzen dat de aanslag onjuist is.

In 2008 wees toenmalig staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA) het wetsvoorstel nog af. Hij vreesde hoge uitvoeringskosten en veel procedures. Door tussentijdse wijzigingen van het voorstel zouden de bezwaren inmiddels echter zijn ondervangen. Plaatsvervangend minister van Financiën Piet Hein Donner gaf echter wel aan dat er nog dekking moet worden gevonden om het plan ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren.