Nepartikelen vernietigd in Thailand

Ongeveer negentig ton namaakgoederen die onterecht merknamen dragen als Louis Vuitton, Burberry, Chanel en Gucci zijn woensdag in Thailand vernietigd in een poging te laten zien dat het land toegewijd is aan de bescherming van intellectuele eigendomsrechten.

De onderminister van commercie, Alongkorn Ponlabutr, verrichte de openingshandeling. Hij hakte met een lang zwaard in beslag genomen t-shirts aan flarden en reed met een stoomwals over stapels horloges en CD's. Arbeiders hielpen een handje door met een grote machine tassen en schoenen te vernietigen. In totaal werden zeshonderdduizend artikelen vernietigd die een waarde van zo'n 2,27 miljard baht (56 miljoen euro) vertegenwoordigden.

Volgens minister Alongkorn wil Thailand graag dat de Verenigde Staten het land van de 'Priority Watch List' halen, een lijst waarop landen staan waar veel inbreuk wordt gemaakt op intellectuele eigendomsrechten.

Namaakartikelen, vaak afkomstig uit China, zijn in heel Thailand openlijk te koop. De Thaise politie heeft dit jaar al meer dan 1,8 miljoen van dit soort producten in beslag genomen. In 2009 werden er in totaal vijf miljoen nepproducten ingenomen.