[Vuelta] Nibali verdringt Rodriguez weer uit rood

Vincenzo Nibali heeft de leiding in de Vuelta opnieuw in handen. De Italiaan van Liquigas nam na de lange tijdrit de rode trui weer over van Joaquin Rodriguez, die hem die trui maandag had afgepakt. De 46 kilometer lange tijdrit in en rond Penafiel werd verrassend gewonnen door Peter Velits, die daarmee het podium beklom. Ook Ezquiel Mosquera klom over Rodriguez heen en staat nu tweede.

De zeventiende etappe kende twee gezichten, wat vanaf de doortocht van Denis Menchov duidelijk werd. De Rus stond na dertig kilometer nog ruim achter op Fabian Cancellara, maar toen de Raborenner over de streep kon had hij 25 seconden voorsprong. Toen ook de renners daarna goede tijden neerzetten, werd duidelijk dat de wind was gedraaid.

Onder andere Velits maakte daar optimaal gebruik van. De Slowaak snelde in 52.34 minuten over het parcours en was daarmee nog twaalf tellen sneller dan Menchov. Daarachter ging de strijd om het rood tussen Nibali en Rodriguez en ook Mosquera bemoeide zich er nog mee.

Ondanks een lekke band was Nibali daarin de snelste van het drietal. Hij kwam als vijftiende over de streep en pakte daarmee zeventien tellen winst op Mosquera. Rodriguez verweerde zich in het eerste deel van de tijdrit nog, maar ging kapot in het tweede deel. De kleine Catalaan kwam uiteindelijk op 6.12 minuten van winnaar Velits over de streep op een anonieme 105e stek.

In het algemeen klassement heeft Nibali nu een gat van 39 seconden op Mosquera. Dankzij zijn goede tijdrit staat Velits nu derde op 1.59 achter het rood. Fränk Schleck staat op 3.43 minuten van Nibali op de vierde plaats, nog voor Rodriguez die vijfde staat op een tel daarachter. Xavier Tondo heeft dezelfde tijd, maar staat zesde.

Uitslag etappe 17

# Renner Ploeg Tijd
1 Peter Velits (Slw) HTC- Columbia 52,45
2 Denis Menchov (Rus) Rabobank +0.12
3 Fabian Cancelllara (Zwi) Saxo Bank +0.37
4 Gustav Larsson (Zwe) Saxo Bank +0.50
5 Luis Leon Sanchez (Spa) Caisse d'Epargne +1.03
6 Leif Hoste (Bel) Omega Pharma-Lotto +1.07
7 David Zabriskie (Vs) Garmin +1.10
8 Carlos Barredo (Spa) Quick Step +1.14

Stand na etappe 17

# Renner Ploeg Tijd
1 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 71.19.49
2 Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia +0.37
3 Peter Velits (Slw) HTC Columbia +1.59
4 Frånk Schleck (Lux
Saxo Bank +3.43
5 Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha +3.45
6 Xavier Tondo (Spa) Cervelo z.t.
7 Tom Danielson (Vs) Garmin +3.53
8 Nicolas Roche (Ier) AG2R- La Mondiale +4.01