Gescheiden ouder huilt uit bij kind

Van gescheiden ouders huilt één op de drie weleens uit bij hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van Eénvandaag. Ruim zevenhonderd jongeren van 12 tot 24 jaar deden mee aan het onderzoek dat Top-X uitvoerde in samenwerking met stichting Korrelatie en FunX.

Het onderzoek richtte zich op de impact van de scheiding van ouders op hun kinderen. Het onderzoek vond plaats ter gelegenheid van de eerste 'Dag van de scheiding'.

Kinderen blijken vaak last te hebben van de scheiding van hun ouders. Van hen zegt 56 procent vaak betrokken te zijn bij ruzies van ouders. Ook wordt er tijdens en na de scheiding te weinig rekening met kinderen gehouden, vindt meer dan eenderde (37 procent). Zo'n 60 procent van de deelnemers met gescheiden ouders maakt zich na de scheiding zorgen over het welzijn van hun ouders.

Scheidingsonderzoeker Ed Spruijt reageert op het onderzoek. "Een scheiding draait nu vooral om de ouders, terwijl het juist om het kind zou moeten gaan," zegt hij. In plaats van 'gelijkwaardig ouderschap' pleit hij voor 'kindwaardig ouderschap'.

Volgens Spruijt hebben kinderen vaak jarenlang last van een scheiding. Ze maken op latere leeftijd veel meer gebruik van zorg en hulpverlening dan kinderen van ongescheiden ouders.

Spruijt pleit ook voor lessen in conflictbeheersing op scholen. "Kinderen moeten leren hoe ze ruzies kunnen oplossen. Tussen vriendjes, maar ook later in een relatie. Als ouders hun conflicten leren oplossen gaat het met de kinderen ook veel beter." Kinderen vinden het achteraf vaak wel goed dat hun ouders gescheiden zijn, zowel voor hun ouders (81 procent) als voor zichzelf (48 procent). Deze kinderen staan vaak wel sceptischer ten opzichte van een vaste levenspartner. Ruim eenderde van de kinderen van gescheiden ouders gelooft niet in een duurzame relatie, onder kinderen van ouders die niet zijn gescheiden is dat percentage 66.

Stichting Korrelatie heeft een speciale website geopend waar jongeren kunnen praten over de gevolgen van een scheiding.