Kanker aanpakken bij de wortel

Wetenschappers prijzen de ontdekking van een nieuw medicijn tegen kanker als een ‘penicilline-moment'. Het medicijn gebruikt genetische data om de vorming van specifieke tumoren aan te pakken.

De studie heeft de hoop gewekt dat er medicijnen kunnen worden gemaakt voor individuele vormen van kanker, waarmee de groei kan worden geremd en de groei van bestaande tumoren kan worden omgekeerd. De gebruikte techniek is één van belangrijkste voorbeelden van het gebruik van onze kennis van het DNA om de oorzaak van ziektes aan te pakken.

Wetenschappers zijn al jaren bezig met het verzamelen van genetische informatie. Prominenten in de wetenschap hebben echter hun teleurstelling geuit over het uitblijven van grote medische doorbraken. In Californië hebben wetenschappers nu een medicijn ontwikkeld dat de effecten van een specifieke genmutatie blokkeert. Het gaat om het gen B-RAF, dat verbonden is met ‘maligne melanoma', één van de dodelijkste vormen van huidkanker.

In een kleine proef krompen tumoren minstens dertig procent bij vierentwintig van de dertig patienten. Bij twee patienten verdween de tumor in zijn geheel. Het medicijn is geen onverdeeld succes; er is sprake van bijwerkingen en er zijn geen indicaties voor het effect op de langere termijn.

Een onderzoek naar het chemische proces achter het medicijn is echter zeer hoopvol. Het demonstreert namelijk de potentie van de snelle ontwikkeling van vergelijkbare medicijnen, die de specifieke genmutaties achter verschillende tumoren aanpakken. Professor Mark Stratton, directeur van het Welcome Trust Sanger Institute in Cambridge, dat als eerste de link tussen B-RAF en maligne melanoma legde: "We zijn de laatste fase ingegaan, de fase waarin we ons begrip van wat kanker veroorzaakt gaan afronden."