Politie Nigeria arresteert sekteleden

De Nigeriaanse politie heeft tien leden van een radicale moslimsekte gearresteerd. De arrestanten worden verdacht van een aantal moorden op politieagenten en plaatselijke politici. Twee sekteleden die onlangs uit de gevangenis wisten te ontsnappen, werden eveneens opgepakt. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

Alle arrestanten bekenden lid te zijn van Boko Haram, een gevreesde groepering in het noorden van Nigeria. De naam betekent 'westers onderwijs is heiligschennend' in de regionale Hausa-taal. De groepering streeft invoering van de sharia na.

Boko Haram wakkerde in juli 2009 rellen aan, waarbij de groepering het had gemunt op politiebureaus en huizen. De politie en het leger sloegen de rellen hardhandig neer. Bij het geweld kwamen zeker zevenhonderd mensen om het leven.

Ondertussen ging de groepering ondergronds om arrestaties door de Nigeriaanse veiligheidsdienst te voorkomen. De afgelopen weken echter werden diverse agenten vermoord. Op 7 september werd bovendien een gevangenis in de noordelijke stad Bauchi aangevallen. Meer dan 750 gedetineerden, van wie 120 sekteleden, werden bevrijd.