Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 37

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Engelse Premier League speelden Wigan Athletic en Sunderland met 1-1 gelijk. Bij Wigan, dat nu zeventiende staat met vier punten uit vier duels, begon Ronnie Stam in de basis.

In de Npower Championship speelde Doncaster Rovers FC met 2-2 gelijk bij Watfoord. Shelton Martis speelde bij de bezoekers de gehele wedstrijd mee. In de stand staat Donchaster tiende met acht punten uit vijf duels.

In de Npower League 2 ging Shrewsbury Town met 2-0 uit onderuit tegen Gillingham. bij de bezoekers viel Benjamin Van den Broek in de tweede helft in. In de stand blijft Shrewsbury tweede staan, met net zoveel punten (13) als de nummers 1 en 3, Torquay United en Port Vale.

Aidelaide United heeft in de Australische A-League de vierde zege op rij behaald. Ditmaal werden de Newcastle Jets in eigen huis met 2-1 verslagen. Sergio van Dijk kon opnieuw op een basisplaats rekenen en speelde de volle negentig minuten mee. Hij was dit weekend echter niet verantwoordelijk voor een doelpunt. Adelaide is na dit weekend alleen koploper, aangezien nummer twee Perth Glory met 0-1 verloor van Gold Coast United. Ex-PSV'er Jason Culina was in deze wedstrijd verantwoordelijk voor de enige treffer. Bas van den Brink viel twintig minuten voor tijd in aan de kant van Gold Coast United.

Melbourne Heart beleefde een minder weekeinde. De ploeg mocht op bezoek bij Central Coast Mariners en ging met lege handen weer huiswaarts. De wedstrijd werd namelijk met 1-0 verloren. Aan beide kanten stond een Nederlander binnen de lijnen. Aan de kant van Central Coast Mariners speelde Patrick Zwaanswijk de hele wedstrijd mee, terwijl bij Melbourne Heart aanvaller Gerald Sibon meespeelde. Hij werd in de 69e minuut gewisseld.

Brøndby IF heeft de thuiswedstrijd tegen SønderjyskE met 3-1 gewonnen. De ploeg, waar Remco van der Schaaf dankzij zijn sterke optredens de laatste weken een basisplaats kreeg, kwam na zeven minuten nog met 0-1 achter, maar mede dankzij twee doelpunten van ex-Ajacied Michael Krohn-Dehli won Brøndby met 3-1. Dankzij deze overwinning blijft de ploeg derde staan. De achterstand op koploper FC Kopenhagen bedraagt vijf punten. Tim Janssen heeft met zijn ploeg Esbjerg fB opnieuw niet weten te winnen. Thuis werd met 2-3 verloren van Lyngby. Voor rust stond de ploeg van Janssen al met 0-3 achter. Na rust was Janssen in de 68e minuut verantwoordelijk voor de 2-3. Esbjerg staat na dit weekend op een teleurstellende tiende plaats.

Mjällby heeft afgelopen weekend geen punten weten te pakken. De uitwedstrijd tegen IF Elfsborg werd met 2-0 verloren. Moestafa El Kabir kon rekenen op een basisplaats. Hij pakte in de beginfase een gele kaart. Dankzij de nederlaag vinden we Mjällby na dit weekend terug op een zesde plaats. De achterstand op de nummer drie, welke rechtgeeft op Europees voetbal, bedraagt inmiddels zeven punten.

In de Amerikaanse Eastern Conference competitie heeft Chicago Fire afgelopen weekend niet weten te winnen van Philadelphia Union. De wedstrijd werd met 1-0 verloren. Collins John begon in de basis bij Chicago Fire en werd na een klein uur spelen gewisseld. Chicago Fire vinden we na dit weekend terug op een vijfde plaats. De achterstand op plek twee, welke rechtgeeft op het spelen van de Final Series, bedraagt inmiddels maar liefst veertien punten.

AEK Larnaca, de ploeg van trainer Tom Caanen en technisch directeur Jordi Cruijff, heeft de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Uit bij het sterke Apollon Limassol werd knap met 1-2 gewonnen. Danny Schenkel was kort na rust verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Larnaca, waar ook Kevin Hofland, Gregoor van Dijk en Edwin Linssen onder contract staan, klimt dankzij deze overwinning naar de middenmoot. Anorthosis Famagusta heeft op knappe wijze de leiding behouden in de Cypriotische competitie. APOP Kinyras werd in eigen huis met 3-0 geklopt. Oud-NEC'er Jeffrey Leiwakabessy kon opnieuw rekenen op een basisplaats en opende kort na rust de score voor de thuisploeg. Na ruim een uur spelen werd hij gewisseld. Volgende week ontmoet Anorthosis de ploeg van Joost Broerse, APOEL Nicosia. Zij verloren afgelopen weekend met 1-0. Broerse zat niet bij de selectie.

Borussia Mönchengladbach heeft kansloos met 0-4 verloren van Eintracht Frankfürt. Verdediger Roel Brouwers speelde de gehele wedstrijd mee, maar kon geen stempel op de wedstrijd drukken. In de 80ste minuut kwam onze landgenoot Marcel Meeuwis ook in het veld, hij nam de plek in van Patrick Hermann. Ondanks de nederlaag blijft de ploeg op de negende plek hangen.

Bij Hertha BSC begon Maikel Aerts in de basis en zorgde met enkele goede reddingen mede voor de overwinning van zijn ploeg. Hertha won uiteindelijk 1-2 van Fortuna Düsseldorf en klimt hierdoor naar de derde plek. Ook het FC Augsberg van Paul Verhaegh en Kees Kwakman boekte een overwinning. Het team won 0-2 van VFL Bochum. Kwakman kreeg in de 41ste minuut geel. De ploeg klimt door de overwinning naar de tweede plek.

In de Oostenrijkse competitie kon het Red Bull Salzburg van trainer Huub Stevens de wedstrijd tegen SV Mattersburg niet omzetten in een overwinning. De thuisploeg won met 1-0. Ondanks het verlies bleef Salzburg tiende.

Ook in Italië wisten de Nederlanders geen succes te boeken. AC Monza wist met Sander Westerveld, Chedric en Stefano Seedorf de wedstrijd tegen AC Regina niet te winnen. Het werd bij Regina 3-2 voor de thuisploeg.

De ploeg van Serginho Greene en Dustley Mulder, Levski Sofia, wist overtuigend met 4-0 te winnen van Minyor Pernik, mede dankzij twee goals van spits Dembélé. Door de overwinning is Sofia nu leider in strijd om de Bulgaarse titel.

St. Gallen, met Tim Bakens in de basis, wist met 1-0 te winnen van opponent Xamax Neuchâtel. Het was de eerste overwinning in vijf wedstrijden. Gallen stijgt naar plek acht door de winst.

SV Zulte Waregem speelde in de Belgische Eerste Klasse thuis met 0-0 gelijk tegen AS Eupen. Jeremy Bokila viel bij de thuisploeg in de tweede helft in. Hij kreeg wat kansen, en een gele kaart, maar wist niet voor de bevrijdende treffer te zorgen. Anderlecht, met Mbark Boussoufa in de basis, won met 0-2 van STVV. Romelu Lukaku scoorde beide goals voor Anderlecht.

Club Brugge speelde op eigen veld met 2-2 gelijk tegen competitieleider Racing Genk. Ryan Donk stond bij Club in de basis. Racing eindigde het duel, dat onder leiding van de Nederlandse arbiter Kevin Blom stond, overigens met tien man nadat De Bruyne in de twintigste minuut zijn tweede geel kreeg. Ook coach Vercauteren werd in die fase naar de tribune gestuurd.

Celtic behield in Schotland in navolging van Glasgow Rangers de maximale score. The Bhoys, met Glenn Loovens in de basis, waren veel te sterk voor Hearts of Midlothian (3-0). De Nederlander Edwin de Graaf blijft met Hibernian teleurstellend presteren. Tegen Inverness stonden The Hibs in eigen huis lang met 1-0 voor, maar acht minuten voor tijd zette Adam Rooney de gelijkmaker op het scorebord.