Japanse premier wint machtsstrijd

De Japanse premier Naoto Kan is dinsdag herkozen als leider van de regerende Democratische Partij. Hij won van zijn concurrent Ichiro Ozawa, waardoor Japan een nieuwe premierswissel bespaard blijft. Kan, die pas drie maanden premier is, versloeg Ozawa met een ruime marge: Kan kreeg 721 stemmen en Ozawa 491.

Ozawa, al veertig jaar een vaste waarde in de Japanse politiek, betwistte het leiderschap van Kan. Ozawa wordt gezien als een groot strateeg en wordt gezien als de man die heeft gezorgd voor de enorme winst van de Democraten bij de verkiezingen van vorig jaar, waarbij de conservatieve Liberaal-Democratische Partij het veld moest ruimen. Kan is bij de bevolking echter populairder dan Ozawa, omdat het imago van Ozawa is beschadigd door allerlei schandalen.

De worsteling om het leiderschap kwam in een tijd dat Japan een groot aantal problemen moet aanpakken. Een zwakke economie en een stijgende yen komen bovenop een ruzie met China over een groep eilanden waar beide landen aanspraak op maken.