'Bonden dreigen met poststaking'

De vakbonden dreigen met stakingen bij TNT Post. Dat kan betekenen dat een paar dagen of langer geen post op de deurmat valt. Volgens de bonden vallen veel meer gedwongen ontslagen dan eerder was afgesproken, schrijft het AD dinsdag.

Bij TNT Post verdwijnen elfduizend banen. Eerder was afgesproken dat daar vierduizend tot vijfduizend gedwongen ontslagen bij zitten. In een brief aan de directie zouden de vakbonden becijferen dat met de huidige plannen veel meer gedwongen ontslagen vallen. CNV Publieke Zaak zegt in de krant dat het om zeker 5400 postbodes gaat.

TNT zegt dat er niets aan de plannen is veranderd. De bonden eisen dat de reorganisatie bij TNT in een rustiger tempo wordt doorgevoerd. Ook moeten boventallige postbodes vaker vervangend werk binnen het bedrijf krijgen. Als dat niet gebeurt, 'gaat de beuk erin', dreigt Abvakabo FNV. De bond zou al voorbereidingen treffen om de stakingskassen te openen.

De Telegraaf schrijft dinsdag overigens dat de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) sinds eind vorig jaar onderzoekt of TNT Post de wettelijke normen voor postbezorging haalt. Brieven moeten in 97 procent van de gevallen binnen een dag worden bezorgd en in 99 procent van de gevallen op het juiste adres.

Zondag protesteerden zo'n vijfhonderd postbodes in Rotterdam tegen het aanstaande massa-ontslag. Onder anderen SP-leider Emile Roemer sprak hen toe.