Winkels met DNA-douche niet meer overvallen

De Rotterdamse winkeliers die twee jaar geleden een zogenoemde DNA-douche hebben laten installeren hebben sindsdien geen overvallers meer over de vloer gehad. Het AD concludeert dat de douche hét wapen kan worden om overvallers buiten de deur te houden.

Een DNA-douche hangt boven de uitgang van een winkel. Bij een overval kan de winkelier op een alarmknop drukken. Als de dief naar buiten rent, wordt hij bespoten met een transparante spray die een unieke code heeft.

De spray licht op als er met een UV-lamp op wordt geschenen en politiewagens zijn uitgerust met zulke lampen. Daardoor is het erg gemakkelijk om een dief na een overval te laten 'oplichten' in een mensenmassa.

In Rotterdam lieten twintig winkeliers en twee benzinestations het systeem eind 2008 installeren. Inmiddels hebben zich nog eens ongeveer veertig zaken bij het project aangesloten. Daar zitten ook horecabedrijven en supermarkten bij.

Later gingen ook de politiekorpsen in Flevoland en Amsterdam met de DNA-spray aan de slag. Het wordt inmiddels ook gebruikt om waardevolle eigendommen mee in te smeren.

Een winkelier zegt het gevoel te hebben dat overvallers zijn zaak nog wel verkennen, maar uiteindelijk niets doen omdat ze de DNA-douche zien hangen. Het succes heeft echter een nadeeltje. Omdat er geen overvallen zijn gepleegd, heeft de politie nog geen een keer in de praktijk kunnen uitproberen of het lukt een besproeide overvaller met een UV-lamp op te sporen.