[US Open] Nadal voltooit grandslamkwartet

Rafael Nadal heeft met een dag vertraging dan toch zijn eerste US Open gewonnen. De Spanjaard was in een spannende wedstrijd met 6-4, 5-7, 6-4, 6-2 Novak Djokovic de baas. Nadal, die al eerder Roland Garros, Wimbledon en de Australian Open won, is de zevende tennisser die alle vier de grandslamtoernooien op zijn naam schreef.

Op Flushing Meadows had Nadal van Djokovic direct veel tegenstand te verduren. Nadat de Spanjaard direct een break voorsprong had genomen vocht Djokovic zich terug, maar een nieuwe break was hem te machtig. In het tweede bedrijf had de Serviër plots wel de winnende tactiek gevonden.

Door de ballen van Nadal snel te nemen en diep te spelen dwong Djokovic de Spanjaard tot het maken van fouten. Dat leverde hem een break voorsprong en kansen op 5-2, maar Nadal voorkwam ergere schade en kwam bij 4-4 op gelijke hoogte. Toen lieten de weergoden weer van zich horen.

Nadat de partij zondag al niet door kan gaan vanwege de aanhoudende regen moesten de twee finalisten ook maandag weer wijken. Na een oponthoud van twee uur kon de wedstrijd verder gaan en trok Djokovic de stand gelijk.

In de derde set had Nadal weer vroeg een break te pakken en nadat hij de set uit had geserveerd, brak er bij Djokovic iets. De Serviër, die veel meer sets had moeten spelen dan zijn opponent, liep weer tegen een break achterstand aan en leverde even later opnieuw zijn opslag in.

Bij vlagen kon Djokovic nog het geweldige tennis laten zien uit de eerdere sets en dat leverde hem zelfs nog kansen op om terug te breken, maar zover liet Nadal het niet komen. Op 5-1 behield Djokovic nog een keer zijn opslag, maar daarna liep Nadal vlot uit naar zijn negende grandslamtitel en zijn eerste in New York.

Door zijn zege is Nadal de zevende tennisser na Fred Perry, Don Budge, Roy Emerson, Rod Laver, Andre Agassi en Roger Federer die alle grandslamtoernooien tenminste een keer won. Federer bereikte die mijlpaal vorig jaar door Roland Garros te winnen.