Vraag naar zorgpersoneel blijft toenemen

De vraag naar personeel blijft de komende jaren toenemen, maar minder hard dan in het verleden. Dat meldt (pdf) het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag na onderzoek.

Van 1985 tot 2005 nam de personeelssterkte in de ouderenzorg met 1,8 procent per jaar toe. In 2005 was er ruimte voor 220.000 voltijdbanen. Naar verwachting groeit de personeelsvraag van 2005 tot 2030 echter met slechts 1,2 procent per jaar tot driehonderdduizend voltijdsbanen in 2030.

In het verleden nam de personeelsomvang volgens het SCP toe door tijdelijke beleidsmaatregelen als extra geld voor het wegwerken van wachtlijsten. In de toekomst kan de vraag naar personeel in de ouderenzorg daarnaast nog verder worden getemperd door bijvoorbeeld preventie.

Aan de andere kant zullen ontwikkelingen als toenemende kwaliteitseisen in de zorg de vraag naar personeel juist doen toenemen, vermoedt het SCP. Daarnaast krimpt de beroepsbevolking door de vergrijzing, waardoor het nog maar de vraag is of aan de vraag naar ouderenzorg in de toekomst kan worden voldaan, stelt het SCP.