Terreurverdachte ontslaat advocaten

De van terrorisme verdachte Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab heeft maandag zijn advocaten ontslagen. Hij gaat zichzelf verdedigen in het proces tegen hem.

De jonge Abdulmutallab poogde op 25 december 2009 een vliegtuig, dat van Amsterdam naar Detroit op weg was, op te blazen met explosieven, verborgen in zijn onderbroek. De poging mislukte, onder meer omdat de Nederlandse medepassagier Jasper Schuringa hem snel overmeesterde. Ook ontplofte het brandbare goedje in de onderbroek van de Nigeriaan niet, maar veroorzaakte het slechts brand. Abdulmutallab werd na zijn terreurdaad direct gearresteerd in Detroit.

De Nigeriaanse jongeman ontsloeg zijn advocaten, omdat hij meent zichzelf beter te kunnen verdedigen. "Ik heb het gevoel dat welke vorm van vertegenwoordiging (door een advocaat) dan ook mijn belangen niet op de beste manier zal beschermen", zei Abdulmutallab in de rechtszaal. De Nigeriaan wordt onder meer verdacht van een poging tot moord op 290 mensen aan boord van het vliegtuig. Als hij veroordeeld wordt, kan Abdulmutallab levenslang krijgen.

Terreurverdachte ontslaat advocaten
Terreurverdachte ontslaat advocaten (Foto: ANP)