GGD zoekt moslimpelgrims voor vaccinatie

Drie op de vier Mekkagangers lopen onnodig risico tijdens de hadj omdat ze zich niet voldoende laten vaccineren. Daarvoor waarschuwt Amsterdamse GGD vandaag.  De instelling adviseert jaarlijks ongeveer duizend pelgrims die naar Saoedi-Arabië gaan. Een kwart van deze Mekkagangers neemt naast de verplichte vaccinatie ook de niet-verplichte maar wel sterk aangeraden vaccinaties.

De hadj is een van de belangrijkste gebeurtenissen voor islamieten en een van de vijf pilaren van de islam, naast gebed, armenbelasting, vasten en de geloofsgetuigenis. Het aantal deelnemers aan de hadj werd vorig jaar rond de drie miljoen geschat. Omdat er zoveel mensen uit de hele wereld bij elkaar zijn, wordt de kans op infectieziekten een stuk groter.

De hadj vindt medio november plaats. Hoeveel Nederlanders op bedevaartsreis gaan, is niet helemaal duidelijk, vermoedelijk gaat het om tussen de twee- en vierduizend mensen. uit recent onderzoek zou blijken dat het aandeel vrouwen en ouderen steeds meer toeneemt. De regering van Saoedi-Arabië verplicht iedere Mekkaganger om zich te laten vaccineren tegen hersenvliesontsteking, een erg gevaarlijke en besmettelijke ziekte. Zonder bewijs van vaccinatie hiertegen wordt geen visum verstrekt.

De GGD waarschuwt echter dat er ook een vergrote kans is op andere infectieziekten die kunnen worden voorkomen door vaccinaties. Het gaat om ziektes als difterie, tetanus, polio, hepatitis A en buiktyfus. Vrouwen en ouderen lopen voorop in het opvolgen van de adviezen. Vrouwen onder de 45 jaar mogen niet alleen op bedevaart. Zij moeten worden begeleid door hun vader, broer of oom.

De GGD roept mensen op eerst langs te komen op het speciale inloopspreekuur, waarvoor geen kosten in rekening worden gebracht. Ook heeft de GGD een informatiefolder voor Mekkagangers ontwikkeld. Daarnaast raadt de GGD islamitische organisaties aan om Mekkagangers te wijzen op het belang van goede beschermingsmaatregelen, inclusief aanvullende vaccinaties. In Rotterdam werd vorig jaar al een poging gedaan om de pelgrims naar de GGD te krijgen. De instelling gaf korting op vaccinaties, de zogenoemde 'Mekka-korting'.