GGZ weigert inning eigen bijdrage

GGZ Nederland weigert de eigen bijdrage voor specialistische gezondheidszorg te innen. Door de eigen bijdrage worden kwetsbare patiënten volgens de organisatie gediscrimineerd. Ook zou de bijdrage de drempel voor hulp onnodig hoog opwerpen.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil dat patiënten betalen voor elke keer dat ze zich laten behandelen door iemand in de tweedelijns zorg, dat wil zeggen een psycholoog of een psychiater. De eigen bijdrage kan vanaf januari oplopen tot in totaal 175 euro. Een Kamermeerderheid besloot in juni dat zo'n eigen bijdrage niet mocht worden ingevoerd, maar nu komt Klink opnieuw met het plan.

GGZ Nederland wijst erop dat iemand met kanker of een hartkwaal ook niet voor iedere behandeling hoeft te betalen. Ook stelt de organisatie dat psychologische aandoeningen juist veel voor komen bij mensen met een laag inkomen. Het zou oneerlijk zijn om juist de armste mensen een eigen bijdrage op te leggen.

Verder zegt de instelling voor geestelijke gezondheidszorg dat mensen met een psychose en een verslaving veel overlast kunnen veroorzaken. Dat wordt nu ingeperkt door hen op te vangen, maar dat wordt moeilijk als ze daarvoor zelf moeten betalen.

Submitter:  Bron: Novum