TMG naar rechter om loonconflict

De Telegraaf Media Groep (TMG) spant een kort geding aan tegen de vakbonden FNV Kiem en CNV Media. De eigenaar van onder meer dagblad De Telegraaf en de bonden zijn het oneens over hoe 'te hoge' salarissen moeten worden aangepakt.

De bonden hadden de groep tot maandag de tijd gegeven om omstreden maatregelen van tafel te halen. Volgens FNV-bestuurder Anne Jan de Graaf wil TMG de salarissen van negenhonderd van de achttienhonderd personeelsleden verlagen. "We hebben de deadline vorige week maandag aangekondigd, vandaag kregen we een uur voor het verstrijken van de deadline te horen dat TMG een kort geding aanspant."

Van een letterlijke salarisverlaging is volgens TMG geen sprake. Een woordvoerder wijst erop dat werkgeversorganisaties en bonden hebben afgesproken dat 'bovenmatige salarissen' mogen worden aangepakt.

Een salaris is als bovenmatig gedefineerd als het tien procent of meer boven het cao-loon ligt. Dat wil TMG oplossen door werkgevers met zo'n bovenmatig salaris geen of minder loonsverhoging te geven totdat ze weer op honderd procent van het cao-loon zitten.

De afspraken daarover zijn tot woede van De Graaf met de ondernemingsraad gemaakt, zonder overleg met de bonden. Zijn woede kan op weinig begrip van TMG rekenen. "Onze ondernemingsraad heeft steeds geprobeerd de onderhandelingen aan de bonden over te laten, maar die lieten steeds weten dat ze het zelf moeten doen", zegt de woordvoerder.

"Het akkoord werd vorig jaar december gepresenteerd. Nu zeggen de bonden opeens dat ze het er niet mee eens zijn en dat ze bij de onderhandelingen hadden moeten worden betrokken. Zo wordt het leven wel ingewikkeld."

Van de rechter wil TMG duidelijk krijgen of het bedrijf 'correct' heeft gehandeld door afspraken met de ondernemingsraad te maken. "Een rechter kan de bonden natuurlijk niet verbieden actie te voeren. Maar we hopen dat ze door de uitspraak inzien dat wij juist hebben gehandeld."

Woensdagochtend gaat FNV Kiem flyeren bij de poort van TMG. Die middag vergadert de vakbond met zijn leden over vervolgstappen. Op zijn vroegst komt het vrijdag tot acties. Een datum voor het kort geding staat niet vast. "Het laatste wat ik heb gehoord is volgende week maandag", zegt de woordvoerder van TMG.

Het salarisconflict betreft de vierhonderd drukkers en het administratieve personeel dat bij TMG werkt, de journalisten vallen onder een andere cao. FNV Kiem sluit stakingen zeker niet uit en bevestigt dat het er in een vergevorderd stadium toe kan leiden dat geen kranten worden gedrukt. "Maar dat zien we meer als een laatste middel."

Submitter:  Bron: Novum