Ziekenhuis zoekt vermiste borsttumor

Een Zuid-Afrikaanse vrouw zit nog wel een poosje in de rats of ze nu kanker heeft of niet. Twee weken geleden heeft men een tumor uit haar borst verwijderd, waarna deze zou worden onderzocht of de tumor goed- of kwaadaardig was. Er is echter een klein probleempje: het 1 Military Hospital in Thaba Tshwane kan het gezwel nergens vinden.

Enkele weken geleden voelde Tharina Fick ineens een knobbeltje in haar borst. Een dokter voerde een paar testjes bij de vrouw uit en vermoedde dat het wel eens borstkanker zou kunnen zijn. De vrouw werd doorverwezen naar het ziekenhuis voor een paar onderzoeken en een biopsie. De chirurg vertelde haar echter dat hij geen risico wilde nemen en liever de hele tumor zou verwijderen, hetgeen vorige week geschiedde.

De volgende dag stortte een groep medicijnstudenten zich op de tumor om deze te onderzoeken. Deze week kreeg Fick een verontrustend telefoontje. Terwijl ze op het ergste was voorbereid, vertelde de chirurg haar dat hij het gezwel was kwijtgeraakt. Het personeel heeft zelfs alle vuilnisbakken overhoop gehaald, maar de tumor bleek gevlogen.

"Het ergste was nog dat haar werd verteld ervanuit te gaan dat ze inderdaad kanker heeft", laat een familielid weten. "Ze moest maar een oncoloog opscharrelen die mag beslissen of een chemokuur noodzakelijk is. Het probleem is namelijk dat het hele gezwel is verwijderd, maar er geen enkel stukje over is om een kweekje te maken." Het ziekenhuis heeft laten weten de zaak te zullen onderzoeken en doet verder geen mededelingen.